loader image

Nieuws

Het pand van Wieland naast Porgy & Bess leeg

Jarenlang stond het pand van Wieland naast Porgy & Bess leeg, maar plots is het gewild

De voormalige schoenenwinkel Wieland in de Noordstraat in Terneuzen staat al ruim vijf jaar leeg. Lange tijd zag niemand iets in het buurpand van jazz- en bluescafé Porgy & Bess. Maar die tijd is veranderd.

Projectontwikkelaar Alfred Kool uit Pijnacker had een optie op de winkel en bovenetages. Toen hij begin dit jaar hoorde dat Porgy uitbreiding met een deel van het buurpand voor ogen had, liet hij maar snel weten dat hij de nieuwe koper was. Althans, hij had een aankoopdeal, maar moest nog wel de financiering in orde zien te maken. En dat is hem niet gelukt. Kool: ,,Ik kreeg het te laat rond. Daardoor is eigenaar AVV Beheer met een ander in zee gegaan. Erg jammer.’’

Toch is de voormalige schoenenzaak Wieland recent door AVV Beheer verkocht. Toen Kool afhaakte, was Kennedy West Vastgoed er als de kippen bij om het aan te kopen.

Ontwikkelaar Ivo Mattheeuws van Kennedy West Vastgoed heeft inmiddels al een keer gesproken met de kersverse bestuursvoorzitter Jan Lonink van Porgy & Bess. Lonink liet hem weten dat Porgy uitbreiding met een deel van het Wieland-pand als de meest kansrijke optie ziet om toekomstbestendig te worden. Het zou de karakteristieke sfeer van het jazz- en bluescafé geen geweld aandoen, maar wel de mogelijkheid geven om een aantal zaken naar de eisen van deze tijd aan te passen. Mattheeuws is bereid om met Porgy alle mogelijkheden door te nemen. Eind november hebben ze een volgende afspraak. ,,Porgy & Bess is een culturele parel in de binnenstad, die we moeten koesteren’’, zegt Mattheeuws.

Voor Porgy veandert er daardoor vooralsnog nog niet heel veel ten opzichte van de oude situatie, waarin Kool zijn zinnen op het pand had gezet. Het bureau Blueyard, dat is gespecialiseerd in dit soort projecten in de culturele en creatieve sector, is al bezig met een tekening van hoe het vernieuwde Porgy er uit kan komen te zien. Lonink is uiteraard in zijn nopjes met de opstelling van Mattheeuws, maar staart zich niet blind. ,,Uitbreiding met een deel van Wieland is voor ons optie 1. Maar er bestaat ook een kans dat het niet lukt, omdat het erg duur blijkt te zijn. En dan moeten we toch ook aan andere mogelijkheden in het centrum van de stad gaan denken.’’ Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over een investering in de toekomst van Porgy.

Er bestaat ook een kans dat uitbrei­ding op de huidige plek niet lukt. Dan moeten we toch ook aan andere mogelijkhe­den gaan denken

Jan Lonink, Voorzitter Porgy & Bess

Kennedy West Vastgoed ziet de aankoop als een mooie manier om onderdeel te zijn van het veel grotere plan van de gemeente om de binnenstad van Terneuzen een impuls te geven. Mattheeuws: ,,Eerder hebben we in de binnenstad van Terneuzen ook al de vroegere panden van babyhuis Casita en lunchroom De rode beuk aangepakt. Nu gaan we ook Noordstraat 84-86 (waar vroeger Dixons zat) en het pand van Wieland onder handen nemen. Zo trekken we een aantal rotte kiezen uit het centrum. Daarbij moet je in feite omgekeerd denken; vroeger waren de benedenverdiepingen (de winkels) de financiële dragers, nu zijn dat appartementen op de bovenetages. Deze aanpak kan ook voor verjonging zorgen. En zodra er jongere mensen in het centrum wonen, komt de levendigheid vaak vanzelf.’’

Appartementen, winkel en horeca tegenover Porgy

Projectontwikkelaar Kool heeft nog wel andere plannen in Terneuzen. Hij kocht al eerder een paar panden in het centrum van de stad. Recent kwam daar het voormalige onderkomen van kledingwinkel Groosman tegenover Porgy & Bess bij. Daarin wil hij twee of drie appartementen maken. ,,Beneden blijft een winkelruimte. Die staat nu nog te huur voor 27.500 euro per jaar, maar dat verlagen we naar ongeveer de helft om het aantrekkelijker te maken voor een kandidaat-huurder.’’ De achterzijde van het gebouw, gelegen tussen pub Victory en café Luwak aan de Brouwerijstraat, wordt afgesplitst en geschikt gemaakt voor horeca.

Raymond de Frel

https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/jarenlang-stond-het-pand-van-wieland-naast-porgy-en-bess-leeg-maar-plots-is-het-gewild~ac6ff550/

Niet gevonden wat u zocht?

Geen zorgen, we zijn hier om te helpen! Neem contact met ons op via onze contact pagina voor persoonlijke assistentie. We staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de informatie die u zoekt.