De oude melkfabriek aan de rand van de Goese woonboulevard is gered van de ondergang. In het industriële monumentje komt een restaurant.
Rob Paardekam 21-03-24, 13:20
De gemeente, eigenaar van het oude fabriekje, is vorig jaar actief op zoek gegaan naar een marktpartij die er iets in wilde beginnen. Dat leverde meerdere plannen op. Het pand verkeert in niet al te beste staat. Het stond pal tegen de Renault-garage aan die drie jaar geleden volledig in vlammen opging. De melkfabriek liep ook schade op, maar kon toch worden behouden. De gemeente heeft het terrein waarop de garage stond én de oude melkfabriek na de brand aangekocht. Voor de melkfabriek lijkt nu dus een bestemming gevonden.
Schoorsteen blijft
Het Zeeuws-Vlaamse bedrijf Kennedy West Vastgoed had volgens de gemeente het beste plan. Ze wil de oude fabriek opknappen, waarna het pand gebruikt kan worden als restaurant. ,,Een aantal goede punten uit het plan zijn dat het bedrijf de cultuurhistorische elementen van het gebouw wil behouden en ook de schoorsteen zal laten staan’’, zegt wethouder Joost de Goffau. ,,Er wordt ook rekening gehouden met ecologie en biodiversiteit.’’
Ivo Matheeuws van Kennedy West Vastgoed zegt dat hij potentie ziet in de locatie. Hij wijst onder meer op plannen van de gemeente om het Marconigebied (de woonboulevard) te upgraden. ,,Wat je bij dergelijke woonboulevards ook meestal ziet, is dat er een horecavoorziening zit. Die ontbreekt in Goes nog.’’ Wat voor soort restaurant er precies komt, laat Mattheeuws nog in het midden. ‘Casual dining’, zegt hij, het nog wat algemeen houdend. De ondernemer die het restaurant straks gaat uitbaten, wil volgens Mattheeuws nog niet naar buiten treden, nu het plan zich nog in een pril stadium bevindt. De voorbereidingen en het verbouwen van het oude fabriekje zullen nog de nodige tijd in beslag nemen. ,,Als het restaurant binnen anderhalf tot twee jaar de deuren kan openen, hebben we het knap gedaan.’’
Een leuke bijkomstigheid: Mattheeuws is de kleinzoon van een melkboer. ,,Mijn opa is lang geleden met melk langs de deuren gegaan’’, zegt hij. ,,Dat maakt het extra bijzonder dat wij met de melkfabriek aan de slag kunnen gaan.’’ Kennedy West wil de oude fabriek overigens ook een aanbouw geven. Daarin komen een nog te verhuren kantoorruimte en een bedrijfswoning. Het is de bedoeling dat het restaurant straks ook een serre en terras heeft.
De melkfabriek in Goes werd in 1951 geopend door de ‘Hollandsche Fabriek van Melkproducten’, die haar hoofdvestiging had in Vlaardingen. In 1975 werd de fabriek alweer gesloten. Het karakteristieke gebouwtje is altijd blijven staan, maar de schoorsteen is nog maar deels intact. Daar prijken alleen nog de letters ‘ANDIA’ op. Veel mensen beschouwen de oude fabriek als een industrieel monumentje.
Veel woonboulevards hebben een horecavoorziening, die in Goes nog niet. Ivo Mattheews, Kennedy West Vastgoed
Kennedy West Vastgoed koopt de melkfabriek van de gemeente. ,,Daarbij hebben we overigens niet alleen naar het hoogste bedrag gekeken’’, zegt De Goffau. ,,Ik meen zelfs dat de partij die ook bij de laatste twee zat, maar het uiteindelijk niet is geworden, meer had geboden.’’ Beide partijen hadden volgens de wethouder een bod van tussen de vier en vijf ton neergelegd.
Op het naastgelegen terrein, waarop de afgebrande Renault-garage stond, worden later tijdelijke parkeerplekken aangelegd. Die dienen als vervanging van de parkeerplekken die tijdelijk verloren gaan als in de toekomst het ontbrekende stuk ringbaan – pal langs het spoor, achter de winkels van de woonboulevard – wordt aangelegd. Later wordt de kavel van de oude garage anders ingevuld, wellicht met winkels en/of woningen.