loader image

Nieuws

Levensloopbestendig lusthofje voor alle leeftijden bij zorgcentrum De Molenhof

Een nieuw wijkje met 78 woningen bij zorgcentrum De Molenhof in Zaamslag. Voor huurders én kopers: 6 vrijstaande huizen, 8 twee-onder-één-kapwoningen, 10 rijtjeshuizen en 54 appartementen. Wonen, welzijn en – voor hen die het nodig hebben – zorg.

René Hoonhorst 03-04-24, 17:13 Laatste update: 03-04-24, 17:53

Samen met zorgkoepel SVRZ heeft Kennedy West Vastgoed ‘Wonen bij Olivia’ bedacht, een woonconcept waarbij gezondheid en welzijn de speerpunten zijn, die mensen de mogelijkheid geven ‘onbezorgd, lang, zelfstandig thuis te wonen’. Kennedy West bouwt niet alleen voor senioren, maar hoopt ook starters en doorstromers te trekken met huizen voor huurders en kopers in het middensegment. Door een mix van jong en oud in het nieuwe wijkje aan woonruimte te helpen, wordt ‘nabuurschap’ bevorderd. Zo kunnen mensen elkaar ontmoeten, onder meer door samen het groen tussen de verschillende wooncomplexen bij te houden.

Concept-plantekening van bureau Juust voor het nieuw wijkje in Zaamslag. De Molenhof kijkt uit op de hondensnuffelweide onderaan het plan. © Kennedy West Vastgoed

Kangoeroehuis

Mensen kunnen met elkaar afspreken en elkaar spontaan tegenkomen in De Molenhof en in het eraan vastgeklonken multifunctioneel centrum Het Stropievat. In het zorgcentrum mogen mensen van buiten aan een groot aantal activiteiten deelnemen. Eigenaren van zes vrijstaande woningen kunnen hun huis desgewenst inrichten als kangoeroehuis (een familiehuis voor twee of drie generaties), waardoor mantelzorg voor bewoners inpandig bij de hand is.

Voor bewoners van alle huur- en koophuizen in het nieuwe wijkje zijn zorg en voorzieningen in De Molenhof beschikbaar. Vanuit het zorgcentrum kan thuiszorg worden geregeld, maar bewoners kunnen ook aanschuiven voor een maaltijd. Voor gezamenlijke (welzijns)activiteiten is Het Stropievat vaak beschikbaar, terwijl de Terneuzense welzijnsorganisatie Aan-Z op beide locaties leuke dingen voor de hele buurt op poten kan zetten.

Zo zou het rijtje woningen er uit kunnen zien. ,,Maar we luisteren naar wensen van belangstellenden.” © Juust/Archikon

Kritiek en commentaar

Kennedy West presenteerde november vorig jaar een eerste plan, waarop flink wat commentaar en kritiek vanuit de buurt kwam. Twee vertegenwoordigers van Werkgroep Bezwaar spraken vorige week in tijdens de commissievergadering Omgeving en somden hun zorgen nog eens op. Huizen zouden te ver van de Molenhof af liggen om goede zorg te kunnen verlenen en omliggende straten kunnen de verkeersdruk niet aan. Er zouden te hoge huizen of appartemententorens in de buurt van bestaande woningen komen en er was weinig groen voorzien.

Daarnaast zou Zaamslag niet echt zitten te wachten op de aangeboden woningen. Aan vrijstaande kavels is meer behoefte en opknappen van het centrum is belangrijker voor het dorp dan nieuwe huizen aan de rand. Directeur Ivo Mattheeuws betoogde, voorafgaand aan een inloopavond, dat ‘Wonen bij Olivia’ een concept is dat niet alleen in Zaamslag wordt uitgerold, maar ook in Domburg, Veere en ‘waarschijnlijk een andere Zeeuws-Vlaamse plaats’.

We gaan met iedereen in gesprek, maar we zullen het niet iedereen helemaal naar de zin kunnen maken

Cees de Regt, Projectontwikkelaar

Kennedy West Vastgoed heeft goed naar de kritiek geluisterd, stelt Mattheeuws. ,,We hebben zes vrije kavels gecreëerd, die mensen in bestaande huizen meer uitzicht geven. Door aankoop van een extra perceel is de wijk breder opgezet en groener ingevuld. Dat groen past perfect bij onze ideeën over nabuurschap en ontmoetingen. We denken iedereen zoveel mogelijk tegemoet te zijn gekomen én toekomstige bewoners nog mooiere huizen aan te bieden.”

Natuurlijke ontmoetingsplaatsen tussen de verschillende woningtypes moet ‘nabuurschap’ in de hand werken. © Juust/Archikon

Inloopavond

Tijdens een inloopavond van het vastgoedbedrijf in Het Stropievat bleken dinsdagavond veel inwoners van Zaamslag geïnteresseerd in de nieuwe woningen. Mensen die aan de rand van het nieuwe wijkje komen te zitten, kwamen wel met individuele bezwaren. ,,Maar we maken afspraken met mensen die bezorgd zijn. Een bewoner vroeg me of er een boom kon komen bij zijn erfafscheiding, een ander vraagt zich af of een appartementencomplex een paar meter kan opschuiven. Dat zijn zaken waarover gepraat kan worden”, benadrukte projectontwikkelaar Cees de Regt van Kennedy West.

De Terneuzense wethouder Frank van Hulle hoorde het met genoegen aan. Als portefeuillehouder ruimtelijke ordening is hij blij met nieuwe woningen in dorpen. ,,Natuurlijk blijft woningbouw elders in het dorp ook wenselijk, maar dat is geen reden het hier, vlakbij het zorgcentrum niet te doen. Ik heb mensen hier ook gezegd dat hun oud-dorpsgenoot Hugo de Jonge gemeenten wil verplichten haast te maken met bouwen. Bouwplannen moeten natuurlijk wel worden doorgesproken met omwonenden en belanghebbenden.”

Van Hulle is het met De Regt eens dat het niet zal lukken alle bezwaarmakers tegemoet te komen. Maar levensloopbestendige woningen, wier bewoners gebruik kunnen maken van zorgaanbod naast de deur, juichen hij én collega Laszlo van de Voorde toe.

Een aantal bezoekers van de inloopavond liet zich bij Kennedy West al registreren als belangstellende voor toekomstige woning. Maar het duurt ‘nog wel een jaartje voor een eerste spade de grond in kan’, waarschuwde Van Hulle. ,,We moeten alle procedures zorgvuldig doorlopen en iedereen kan zijn zegje nog doen.”

Een idee voor hoe de appartementen aan de rand van Zaamslag er uit zouden kunnen zien. © Juust/Archikon

https://www.pzc.nl/terneuzen/levensloopbestendig-lusthofje-voor-alle-leeftijden-bij-zorgcentrum-de-molenhof~a778ff4a/

Niet gevonden wat u zocht?

Geen zorgen, we zijn hier om te helpen! Neem contact met ons op via onze contact pagina voor persoonlijke assistentie. We staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de informatie die u zoekt.