De HELP-regeling (Hergebruik Leegstaande Panden) van de provincie begint z’n vruchten af te werpen. Eigenaren van gebouwen kunnen via de regeling tot 200.000 euro subsidie krijgen als ze hun pand verbouwen waardoor er gewoond kan gaan worden. De eerste projecten zijn inmiddels gerealiseerd en de resultaten zijn positief.

Projectontwikkelaar Ivo Mattheeuws© Omroep Zeeland
Een van de opgeknapte panden staat in de Lange Bellingstraat in Hulst. Projectontwikkelaar Kennedy West heeft het monumentale pand gekocht en omgebouwd tot appartementencomplex. “De rijke geschiedenis van het gebouw gaat terug tot 1550”, aldus directeur Ivo Mattheeuws. “Het gebouw heeft meerdere bestemmingen gehad. Het was ooit een onderkomen van vooraanstaande families, legerofficieren en burgemeesters. Maar het is ook een bank geweest, een broederhuis en zelfs een school. En de laatste jaren, voordat het in 2012 leeg kwam te staan, diende het als kantoor voor diverse instanties.”
Dure maatregelen treffen
Mattheeuws is erg positief over de HELP-regeling. “De subsidie gaat naar initiatiefnemers die verschillende soorten panden willen aanpakken, zoals leegstaande kantoren, horeca, winkels, bankgebouwen en schuren. Maar ook voor rijksmonumenten die al jaren leegstaan is het een uitkomst. Omdat je als eigenaar vaak dure maatregelen moet nemen om de oude elementen in de originele staat te behouden, is het fijn dat deze subsidie er is.”
Wat houdt de HELP regeling in?
De HELP-regeling maakt het mogelijk voor gemeenten, instellingen, bedrijven en particulieren om een subsidie aan te vragen voor het uitvoeren van werkzaamheden om leegstaande panden, zoals leegstaande kantoren, horeca, winkels, bankgebouwen, schuren en rijksmonumenten om te vormen tot duurzame woningen. Het gaat daarbij om leegstaande panden die beeldbepalend of beeldverstorend zijn.
Met beeldbepalend wordt de cultuurhistorische waarde bedoeld. Met beeldverstorend worden panden bedoeld die het aanzien van de omgeving ontsieren. Voor deze laatste groep panden kan de subsidie ook gebruik worden voor sloop en herontwikkeling (gericht op wonen) van het vrijgekomen perceel.

Een aantal oude elementen in het pand zijn bewaard gebleven© Omroep Zeeland
Voldoen aan een aantal criteria
De projectontwikkelaar moest wel voldoen aan een aantal criteria alvorens hij in aanmerking kwam voor deze subsidie. Ze moesten een plan indienen waarin beschreven stond wat ze met het pand gingen doen, op welke manier en voor welke doelgroep. Ook financieel moesten ze het plan van tevoren kunnen onderbouwen. De provincie heeft dat vervolgens getoetst aan de hand van de vooraf opgestelde criteria en op basis daarvan kennen ze een aantal punten toe. “Dat puntenaantal is van invloed op de hoogte van de subsidie die kan oplopen tot maximaal 200.000 euro.”
Ik denk dat er nog genoeg panden zijn in Zeeland die in aanmerking komen voor deze regeling
Ivo Mattheeuws – projectontwikkelaar

Eén van de appartementen in het oude kantoorpand© Omroep Zeeland
De subsidie is uiteindelijk gebruikt voor een stukje extra kwaliteit, duurzaamheid en afwerking van het gebouw. “We noemen dat in de bouwwereld ook wel de ‘onrendabele top’ om dingen voor elkaar te krijgen. Alle appartementen moesten bijvoorbeeld energielabel A hebben en dat is bij een monumentaal pand best een hele opgave. Daarnaast is duurzaamheid erg belangrijk en de oude elementen moesten bewaard blijven.”
Rotte kiezen verwijderen
Volgens Mattheeuws is deze regeling deels een oplossing om het aantal leegstaande panden in Zeeland te verminderen. “Het kan projectontwikkelaars en particulieren net dat steuntje in de rug geven om de stap te nemen om een pand te kopen. Want ik denk dat er genoeg panden zijn in Zeeland die in aanmerking komen om ze te transformeren naar woningen en zo een aantal rotte kiezen te verwijderen.”

Zo komt het appartementencomplex na de verbouwing eruit te zien© Kennedy West
Gedeputeerde Dick van de Velde ziet dat er veel gebruik wordt gemaakt van de HELP-regeling en is daar erg enthousiast over. “Leegstaande panden in binnenstedelijk gebied die al jaren leeg staan en aan het verpauperen zijn, willen we niet als provincie. Dus op het moment dat dit soort panden worden opgeknapt is dat voor de hele omgeving goed. En kijkend naar de woningnood is iedere woning die we kunnen realiseren in Zeeland geweldig. Dat betekent dat we namelijk geen grond nodig hebben, dus hoeven er ook geen buitengebied voor op te offeren.”
300 woningen
Van de Velde is trots op de resultaten die tot nu toe geboekt zijn met de regeling. De provincie heeft in de afgelopen jaren zo’n vier miljoen aan subsidie uitgegeven en volgens hem heeft dat geresulteerd in 300 woningen. “Dat is een substantieel aantal in een tijd waarin iedere woning er één is en waar grote behoeft aan is.” Mede door dit succes is de regeling in ieder geval tot 2027 opgenomen in de begroting van de provincie.